Träning här hemma, 27/12

Igår skulle jag och Lots ha varit hos Maria Sundberg på Unghundsträning. Tyvärr blev det inställt p.g.a. sjukdom, tråkigt nog sånt som händer! Istället tillbringade jag dagen utan hund på Marieberg Centrum och gick på mellandagsrea och slogs med folk.


Idag blev det mycket mer vettigt gjort. På förmiddan var jag ute med Lots och körde närsöksövningar. Sök åt sidorna och framåt, mot mig, kan vara bra att kunna och nu börjar det sitta! På eftermiddan hjälpte Marcus mig med att skjuta apporter. Vi har gjort så mycket tecken- och dirigeringsövningar på sistone att det kändes som hör tid att kolla att Lots fortfarande kommer ihåg hur man markerar! Det var det absolut ingen fara med, förmågan finns kvar! Det som snarare var problem idag var fotgåendet. Lots kom snabbt på att det var Marcus som var den riktigt roliga i sällskapet! Jag behövde göra en hel del vändningar och korrigeringar för att Lots skulle följa MIG i svängarna! Tur att man håller på och tränar just för att kunna rätta till fel!


Här framöver blir det mycket träning med bumpern. Då har Lots ingen kastare han kan "fastna" på. Vi ska också roa oss med mycket lydnadsträning (läs övningar i fotgående!) under vintern!


Det jag och Marcus närmast ser fram emot är morgondagen. Då ska vi ta med Konrad och åka och hälsa på Uno med familj. Det ska bli skoj att se om de fortfarande är bästa kompisar!

Jenny


Träning i Tulka Jenny 29/12

Har nyligen kommit på varför vissa "civila" i omgivningen tycker vi är tokiga: i söndags gick vi upp just före 4.00 för att åka till Monica och träna hund! Det kostar att ligga på topp!

Vi var 6 ekipage: Mats/Hagla, Minica/Gnista, Sara/Luring, Gun/Lisa, Gunnar/Milos och jag/Lots. Marcus var den som ledde träningen som gick som en Walk-up.

Vi skulle gå upp och ned för ett fält, längs med ett dike, nyurdikat och ganska brett.. Marcus började med att göra ett tydligt målområde i ena änden av fältet. Vi rörde oss sakta framåt över fältet under tiden som Marcus ordnade arbete åt oss. Första stoppet för att skicka hundar bakåt mot målområdet var ganska nära och gick bra. Sedan växte hornen fram på Marcus! Det gick en markering framåt, Marcus sa åt Sara men det var bara det att Luring varken skulle ta markeringen framåt eller linjetag bakåt:, han hade smugit ut tennisbollar åt sidan som skulle in! Sara riktade upp Luring och gav kommando och nog kom han dit han skulle och in kom bollen! Lite längre ner blev det min tur att skicka Lots på bollarna. Han kom till området men inte direkt på en rak linje; han väjde för ett översvämmat område som nu fått isskorpa...hmm...vet inte om jag tycker att det kan räknas in i kategorin "terrängen påverkar linjen".

Bumprarna var utställda på andra sidan diket och dem använde Marcus för både ljud och markeringar. Både Hagla och Lisa tog in riktigt fina markeringar. Över diket, över den uppgrävda jorden från diket, rakt mot nedslaget och sen tillbaks. Även Milos tog en kalasmarkering på andra sidan på lite längre avstånd. Lisa var den som var mest påverkad av att gå på linje med så många (och obekanta!) hundar, hon tyckte ibland att hon kunde klara sig själv och inte vänta på mattes kommando. Där ser man att svårigheterna kan vara helt annat än att själva markeringen är krånglig, duktig markör som Lisa är så hade hon klarat sånt utan problem! Gnista gick på dirigering på en av "bumperdummiesarna". Hon tar Monicas tecken jättebra men är inte riktigt tillbaks i gammal god form efter träningsuppehållet för valpning. Hon hade i söndags inte driv och entusiasm nog att ta diket i full fart, det blev lite spring efter kanten på andra sidan.

När vi gått över halva fältet så kom vi fram till ett område med fodernärgkål, aväten och liggande men fortfarande starkt luktande. Där blev det problem för alla hundar som fick markeringar in i kålen men alla fick in dummien till sist, antingen med styrning från föraren eller genom att Marcus kastade ytterligare dummies, Här tog vi också in de längsta linjetagen mot målområdet, tror det blev bortåt hundra meter. Hagla gjorde definitivt dagens snyggaste linjetag, hon gick alltid rakt på och i härligt tempo!

När vi var färdiga tog Marcus ut Jäger. Han fick ta samma linjetag som vi andra men med den stora skillnaden att han inte sett utlägget av dummies och bollar. Han gick som  Marcus brukar säga "KALAS"! Det är första träningen han gör sedan de var iväg på kursen hos Maria Sundberg, så jag tror att BÅDA TVÅ var riktigt laddade!

Fotomodeller, Jenny 20081219

I går gjorde och skickade jag och Marcus vårt julkort. Eftersom  jag är en jättebra fotograf (inte), vår kamera är av högsta klass (inte!) och våra hundar rena fotomodellerna (INTE) så var det bara att välja och vraka bland alla lyckade bilder (INTE!!).

Däremot tycker jag att jag fick en del ROLIGA bilder som är skoj att ha, och se. Eller vad tycker ni?

Jäger visar vad han tycker om matte som fotograf.
Jägers snygga tunga!
Lots har lagt in snusen. (Ett viltvårdarns drag?)
Vet inte riktigt vad Lots gör här...

Håller på att somna?
men här håller han på att somna!

Tycker trots allt att båda två är ena riktiga snyggingar! Konrad förgyllde nästan varje foto med sin hyena/gam-imitation, han får verkligen en snygg hållning när han blir kommenderad "sitt"!

Snygg hållning
Nu ska vi sätta fart med förberedelser inför söndagens träning hos Monica. Det ska både laddas upp (Jenny/Lots) och planeras (Marcus)!
Jenny

Det finns rättvisa i livet! Jenny 11/12

Det finns trots allt lite rättvisa här i livet!

I helgen var jag med när Marcus m.fl. var på ÖKL-kurs. Det är jättebra att gå bredvid, man kan se allt och hinna höra allt som sägs när man inte själv kör hund! MEN: liiiite träningssugen blev jag ju. (Det enda jag och Lots gjorde under helgen var att han fick vara med i publiken under söndag förmiddag och i slutet pa träningspasset fick han gå som pick-up-hund och ta in några dirigeringsdummies.)

Då tipsade min underbara man att Maria hade en utannonserad unghundsträning den 26/12. Jag kan alltså också få gå på kurs!!

Upplägget känns som det passar oss perfekt: jaktlydnad, apportering och nybörjarövningar i dirigering. Det känns så bra att få en riktig genomkörare mitt i vintern och kolla av vad som behövs tränas innan våren och provsäsongen. Våren 2009 ska jag och Lots starta NKL om inget helt katastrofalt inträffar. En tanke som föddes under helgen som var är att det blir en roadtrip till Jämtland i maj och start på Gällö-provet. Dubbelprov ger ju två chanser!! Och att starta på Maries prov gör att det blir en totalupplevelse med "hunderi" blandat med social tillvara med människor!

Men nu ska jag först och främst ladda för adventsträning hos Monica. Jag var ute igår och tränade. Jag lånade en övning från i helgen och Lots gick kalasbra på alla moment: inkallning, stopp, ut och sida! Så jag har en bra känsla inför framtiden med min lilla blondin!

Jenny

Kalkerpapper!!!!!!! 10/12

Nu har jag och Jäger varit ute o snabb tränat lite och är jag mer allert och inte så lugn så går Jäger som ett spjut både på markeringar och linjetag!! 
Fan dom hade rätt i helgen!!! vi speglar varandras sinnesstämning.
Jag har nog dragit min grej att föra hund lugnt och tyst till sin spets, men nu är det slut med det!!


// Marcus  

kalashelg och intressant måndag! 6-8 /12

Den här helgen var en av dom bästa på länge!!

Avfärd fre 16:00 mot Malmköping där vi träffade 2 tokiga fruntimmer från jämtland med tillhörande hundar(Marie/Jod o Eva/Korall). Kvällen inleddes med avslappningsövningar iform av förtäring av öl o vin, sen fortsatte det med god mat (rådjurstek med kantarellsås och potatis) och mycke prat och skratt. Efter det blev jag och Jenny tvungna att sitta framför tv och titta på Idol för det kunde man ju inte missa tyckte dom 2 tokiga!!  

Lördag: Avfärd till Maria Sundberg och hundkurs! Nu anslöt Charlotte och Luna efter en liten försovning!
Vi startade dagen med en presentation av oss själva och hundarna sen var det dax med en uppvärmade walk up. Efter det blev vi uppdelade i par som skulle gå på 2 stationer a´2ggr med dubbelmark/dirr.På ena stationen föll markeringarna som vanligt åt hö o vä och dirren låg en bra bit bort i hörnet på fältet så man var tvungen att skicka snett mot en skogskant; inte helt enkelt att få hundarna att gå rakt ut!! Den andra stationen hamnade markeringarna i linje och ca 15m ifrån dirr så det blev till att neja markeringarna när man skulle skicka på dirr!!! Eftermiddagen tillbringades vid 2 stationer med olika sök: ett djupare sök som startades med en "drive" inne i skogen och inget vilt i närområdet av utgångspunkten för hundarna. Man blev tvugnen att skicka med lite tryck. Här var det inga problem alls Jäger sökte hur bra som helst. Den andra statinen var ett sök som låg i närområdet så det gällde att inte sätta fart på hundarna utan få dom att söka på en gång. Det funkade jättebra så vi slutade när vi låg på topp! Jäger har väl presterat bättre än vad han gjorde under lördagen. Kan ha varit vädret (regn hela dagen) eller så var det jag som inte var tillräckligt koncentrerad. Fick lite tips att tänka på. Tyvärr så han jag inte se så mycket av dom andra viltvårdarna, lite blev det och jag kan säga att ju mer jag ser av Korall desto mer kidnappnings benägen blir jag, vilken hund!!!! Är matte bara tydlig så gör hon allt som begärs! 16:00 så åkte vi tillbaks till campingen och fixade lite innan det var dax för god mat igen( Älg och rotfruktsgratäng och till efterrätt så blev det böggodiskaka! åter igen så blev det tv och nu var det 3 tokiga som skulle se stjärnor på is man kan väl säga att Jenny och jag fick lida i  en relativ tystnad!! 

Söndag: Upp ut med hundar frukost packa in i bilar och städa ur rummen! Avfärd till Maria.
Uppdelning i grupper 2 stationer: en walk up och en dirr station.  Jäger och jag började med walk up och nu började känslan komma! Jag och Jäger är för vana att gå i linje så vi blir okoncentrerade och loja båda två!! Där och då bestämde jag mig för att efter kursen träna själv med mycket motivation skott och tempo!! Den andra stationen var väl inget nytt men jag fick tips av Maria att jag skulle korrigera Jäger med ett ordenligt nej när han börjar flacka med blicken efter att jag har blåst stopp på honom!!Tydligen så är jag för snäll i mina korrigeringar! 
Eftermiddagen tillbringades på ett kallhygge med ett litet ökl upplägg.
Jäger och jag lottades ihop med Marie o Jod. Ett par körde sök i tungsprungen blötskog och ett par körde dubbelmark där ena fågeln hamnade bakom ett krön och den andra hamnade i en håla mellan sten o  stubbar och sen en dirr som gick till en dunge på hygget. Markeringarna gick kalas, dirren gick så där, ganska svårt att få Jäger att inte tappa linjen på ett hygge som inte är jämt som en gräsmatta men in kom fågeln. Söket gick sämre än väntat, redan efter 2 vilt så kom han in så jag fick skicka om. Inte så mycket att orda om, jag vet att Jäger inte är bra på att söka men det ska bli ändring på det!!!! 
Sammanfattningen från Maria Sunberg och hennes hjälpinstruktör Margareta Westman blev: Jäger är en härlig hund men han är som ett kalker papper, är husse loj så är Jäger loj osv osv 
Så nu ska vi alltså mest jag träna oss på att hålla oss uppe i varv så det blir mer drag i markerna !!!!!!!
Joddan har mest finslipning att göra till nästa säsong.
Koralls matte ska vara tydligare med tecken och signaler.
För Luna var det lite mer tummen i ögat som gällde!
Öppen klass ettorna var inte långt borta för alla som var där denna helg!!

Måndag: Avfärd till Västerås och medverkan i en forskningsstudie som SLU genomför just nu. (Läs mer på  www.labradorklubben.se/  )
Vi fick en hel genomgång av Jäger ekg ultraljud av hjärtat blodtryck och puls och han är helt frisk!! Dom kollade iof inte hjärnan men jag tycker att han verkar helt kry där också mestadels av tiden!!
Jag kan rekommendera alll som läser detta att vara med i studien om man har en lämplig hund eller känner nån som har så tipsa!! Dom behöver fler hundar.


// Marcus

Väntans tider och bilbursbygge!!

Nu börjar det närma sig en kul helg med roligt sällskap och mycket hundträning!! På fredag så bär det iväg till Malmköpings camping där vi ska bo ihop med Marie/Jod Eva/Korall och Charlotte/Luna. 
Jag och Jäger vilar oss i form så vi har mycket energi som ska ut i helgen hos Maria Sundberg. Denna vecka så tränar vi inget så det ska bli intressant  plus att det är en löptik på jobbet så Jäger har lite problem med maten igen!!
Vi har faktiskt tränat lite sen senast jag skrev och det går bättre och bättre med Jägers frågande och tvekande vid långa linjetag!!
Nu håller vi på att  fixa en bur till bilen efter att 2 st hundar hade sönder en plastlucka a`890 kr ! Vi kommer att fälla halva baksätet och göra en grind vid bakdörren och en vid bakluckan så nu pysslas det för fulltute i garaget med nät och svets!  



// Marcus

RSS 2.0